Camel wrestling

Var det snakk om uvanlige sporter? Her er ihvertfall en sport som ikke utøves I Norge så den er meget uvanlig for oss nordboere – Kamel Wrestling. Det er en sport hvor to kameler fighter mot hverandre – gjerne for å vise hvem som skal forføre hunkjønnet som har blitt vist for dem rett føre de braker sammen for å hisse de opp. Dette er en sport som er mest vanlig i enkelte deler av Tyrkia, men også i andre deler av Midtøsten og i Sør-Asia.

Historie

Kamel kampene oppsto blant gamle tyrkiske stammer over 2400 år siden. Kameler kjemper også ute i naturen, slik at de var ting som hadde skjedd før dette ble arrangert i ordnede former av nomader. På 1850 tallet ble en amerikansk offiser inspirert av populariteten av disse kampene i Tyrkia at han arrangerte en Kamel Wrestling turnering i Texas i USA. Turneringen ble mislykket, men dette blir sagt å være på grunn av oppstarten av den amerikanske borgerkrigen som kom i 1861.

Hva skjer

På grunn av den motiverende faktor fra en nærliggende kvinnelig kamel, har historisk sett disse kampene blitt holdt under parrings-sesongen. Praksisen med å bruke en nærliggende kvinnelig for motivasjon brukes ikke så ofte nå på grunn av graden av vold den forårsaker. Det er vanskelig å overbevise hannkamelene å kjempe uten en i nærheten, så arrangørene har forsøkt å komplisere to kameler sammen eller sulte kameler for å gjøre dem mer aggressive. Kameler slåss ved hjelp av halsen som brekkstang for å tvinge motstanderen i bakken. En kamel er erklært vinneren hvis hans konkurrent faller til bakken eller flykter fra kampen.  De fleste kamp kameler er avlet i Iran eller Afghanistan.

Hva skjer

Hannkamelene starter å slåss i en alder av ti år, og noen fortsetter i så mye som de neste ti årene av sitt liv. Kamel eiere gir ofte sine kameler navn etter kjente politikere og ledere rundt omkring i verden. Kamelene blir dekorert med dekorative tepper, spesielle saler og bjeller. Det er også ofte arrangert skjønnhetskonkurranse for kameler i forbindelse med disse kampene. Kamel opptog er også populære i Saudi-Arabia, hvor det ofte også arrangeres kamel løp. Hele eller alle disse hendelsen innbefatter også masse folk med musikere som spiller fløyter og slår på trommer. Noen ganger serveres det også kamelkjøtt til tilskuerne.

Fra 2011 anslås det å være cirka 2000 slike kjempende kameler i Tyrkia. Er det en vellykket og god kamel kan den bli solgt for hele 20 000 dollar.

Hendelsene kan noen ganger være farlige for tilskuere hvis kamelene forsøke å flykte gjennom mengden. Andre farer omfatter kamel spytt. I noen tilfeller har det også brutt ut kamper mellom eierne av kamelene.

Det arrangeres omtrent tretti slike festivaler ved Egeerhavet i Tyrkia hvert år i perioden fra November til Mars. Det er omtrent hundre kameler som deltar og disse kjemper cirka ti kamper hver. Festivalene arrangeres alltid på søndager på et fotballstadion og hver kamp varer normalt cirka ti minutter.

På slutten av sesongen arrangeres en turnering hvor de beste gjennom sesongen møtes for å kåre Årets Kamel! Flere dyrevernsorganisasjoner har kritisert disse festivalene og kampene, da den inneholder store aspekter av dyremishandling.