Fra NFL til Super Bowl

Skal jeg skrive om store sporter og sporter med høydepunkter i løpet av en sesong, så er det vel omtrent umulig å komme utenom emnet amerikansk fotball og Super Bowl. Og amerikansk fotball er jo den største idretten i USA dersom man regner etter antall fans som følger sporten. Det er jo flere store ligaer som spiller, men de to hoved ligaene er den for profesjonelle og den for studenter som er på vei oppover i karrieren. Den profesjonelle ligaen er National Football League eller bare NFL som den også er meget kjent som. Den er delt i to igjen – National Football Conference og American Football Conference. Totalt er det 32 lag som spiller i de to «Conference» delene. NFL er jo målet for alle utøvere i denne sporten – det er her de store lønningene på mange millioner dollar finnes og det er den absolutte toppen man kan nå i denne sporten.

Kompakt sesong

Ligaen består av totalt 32 lag og strekker seg over 17 uker. Starte går uken etter «labor day» som er dagen etter den første søndagen i september hvert år. Detter spilles det liga spill frem til jul. I løpet av denne perioden spiller lagene 16 kamper hver seg, og de lagene som presterer best i løpet av grunnsesongen går da videre til sluttspillet. Seks lag fra hver gruppe går videre til sluttspillet hvor det spilles cup oppsett – det vil si at det tapende laget er ute av spill for denne sesongen. Til man da står igjen med en mester fra hver «conference» avdeling – som da skal møtes i den verdenskjente Super Bowl Finalen. Og da vise seg frem for millioner av TV seere verden over.

Historikk

NFL
NFL

NFL ble grunnlagt i 1920 av American Professional Football Association (APFA), men lød et annet navn i starten. Men i 1922 ble det omdøpt til NFL som vi kjenner i dag. Og fra den gangen og frem til 1966 var det to rivaliserende ligaer NFL og AFL. Så i 1966 ble det besluttet å slå sammen disse to ligaene som da er den ligaen og spillformen NFL som vi ser i dag. 1966 var også det første året vi fikk en Super Bowl finale, hvor vinneren av NFL møtte vinneren av AFL. Sporten er den sport i verden som har mest tilskuere på sine kamper. De har et gjennomsnitts antall av tilskuere på 67 000 i hver eneste kamp. Og sporten er som tidligere nevnt den mest populære sporten i USA om man ser ut fra antall tilskuere og fans.

Mestvinnende lag

Det laget som har flest seiere av alle er Green Bay Packers som kommer fra Florida. De har totalt 13 seiere. Ni NFL titler og 4 Super Bowl titler. Ser vi bare på tiden fra Super Bowl kom så er det ikke Green Bay Packers, men Pittsburgh Steelers fra delstaten Michigan som har levert best. De har totalt seks Super Bowl seiere. Regjerende mestere er New England Patriots etter å ha slått Atlanta Falcons i siste Super Bowl finale. De gjorde en massiv opphenting etter å ha ligget under med 19 poeng på det meste.