Skofterud

Langrenn

Vinteridretten har nok blitt en av de største idrettene her i landet, med tiden har vi jo hatt veldig mange topputøvere som virkelig har hevdet seg i internasjonal målestokk.

Også i dag her vi mange utøvere som kjemper oppe i toppen og rekruteringen innen vinter idretten er også veldig bra. Det kommer mye av at Norge satser veldig tidlig og mye på de unge som viser talent tidlig i karrieren.

Northug

En av disse som virkelig har gjort det bra på ski er Petter Northug, han kommer i fra Nord- Trøndelag og har vært preget av ett enormt konkurranse instinkt i fra veldig ung alder. Mange mener att jobbingen på familiegården sammen med sine brødre gjorde han sterk og rask, og det kan nok stemme det for han var virkelig god når han var på toppen.Allerede når han gikk i barnehagen merket dem rundt han at likte og konkurrere på ski noe han også fortsatte med når han begynte på skolen. Med en skolevei på omtrent 2,5 kilometer hvor han tok skiene så fort snøen kom gjorde at han også der fikk en masse grunnleggende trening. Men det var ikke bare ski som han holdt på med, terrengløp, hopp, friidrett, terrengløp og fotball sto også på programmet hans. Kombinasjonen av alt dette formet Petter til og bli den store stjernen han ble. Bjørn Dæhli var hans store forbilde og han hadde bestemt seg for og bli bedre enn han, han stilte ganske store krav til seg selv ja. Men selv med all den trening og aktivitet han holdt på med var han ikke på toppen av pallen før han var 13 år gammel. Det ble det store løftet for han for etter det var det ikke mange som klarte og holde følge med han i skisporet. Resultatene har ikke uteblitt, to gull, tre sølv og en bronse medalje i verdenscupen sammenlagt sier jo sitt. I Tour de ski har det blitt en gull, tre sølv og to bronse medaljer. I verdensmesterskap har det blitt hele 13 gull og tre sølvmedaljer og under OL har han klart to gull, ent sølv og en bronsemedalje. Han la opp som langrennsløper sent i 2018 men hans to yngre brødre Tomas og Even holder fortsatt på. Begge gjør det ganske bra på ski, Tomas har så langt som junior VM to gull og i NM har han klart fire gull, en sølv og en bronse medalje. Den yngste av brødrene Even har så langt en gull og en bronse under junior NM og en U 23 VM bronse.  Vi får nok se mere av disse unge herrene i tiden fremover.

Skofterud

Skofterud
Skofterud

Vibeke Skofterud var en av våre gode kvinnelige langrenns utøvere som fikk det store gjennombruddet når hun var rundt 20 år gammel. Hun har holdt seg godt oppe i toppen etter det og har mange gode plasseringer, ett OL gull, to gull, en sølv og en bronse medalje under VM samt en gull, en sølv og fire bronse medaljer i NM. Hun satset også på lengre distanser som Vasaloppet hor hun ble den første kvinnen til å vinne samt at hun satte ny rekord i kvinneklassen. Dessverre så omkom hun i en ulykke sommeren 2018.