Varianter

Rugby

En idrett som har vokst seg ganske stor er rugby, ett ganske tøft spill som krever mye av utøverne. Det er igjen kommet mange forskjellige varianter av rugby, litt avhengig av hvor i verden man befinner seg. Når rugby spillet egentlig ble til er det nok ikke noen som vet med sikkerhet men man vet at Romere og Grekere hadde mange forskjellige varianter av ballspill som kan minne litt om dagens rugby spill.

Starten i Europa

Dagens rugby spill kan man spore tilbake til England hvor de startet opp en rugby skole allerede i 1567 av Lawrence Sheriff, det var en gratis skole for de lokale ungdommene som hadde rugby med i læreplanen. Dette ble etterhvert spredt rundt omkring i England og ganske mange skoler tok dette spillet inn i sin idretssatsing. Det tok ganske mange år før man fikk startet opp en organisasjon som tok seg av rugbyen, først i 1895 startet de Rugby Leagu som da skulle ta seg av den Engelske rugby idretten. 1927 etablerte de Rugby League Internasjonale Federation som da tok seg av all rugbyen rundt omkring i verden. Når det nå var ordnede forhold innen sporten startet også de ofisielle landskampene og turneringene opp.

Rugby League World Cup

Den første turneringen under navnet Rugby League World Cup ble holdt I Frankrike i 1954 og da var det bare fire nasjoner som var med, det var England, Frankrike, Australia og New Zealand. Denne turnerungen ble da vunnet av England som slo Frankrike i finalen. Det tok enda noen år før det kom med andre nasjoner inn i cupen, noe av grunnen var nok at man ikke spilte denne cupen hvert år så det gikk lenge mellom hver runde.

Varianter

Denne varianten som startet opp i England er i dag mest kjent som den Australske varianten av rugby, her er det ikke mye beskyttelse spillerne har på kroppen. Den Amerikanske varianten derimot har mye utstyr som skal beskytte spillerne. Man har også en litt annen variant av spillet i Canada, men dette ligner ganske mye på den Amerikanske varianten.

Varianter
Varianter

Reglene har også variasjoner avhengig av type rugby og hvor den spilles, men alle har jo sitt utspring i fra det som kaltes Gælisk fotball. Her ble det ikke spilt på en bane men var gjerne kamper satt opp i mellom små byer og man startet da kampen som regel midt i mellom byene. Da var det om å gjøre å spille seg inn i rivalenes byer og vinneren ble da det laget som klarte det. Dagens kamper har jo litt av det samme prinsippet ute på banen. Det er om å gjøre å komme seg høyest opp på motstanderens banehalvdel for så og score mål.

Rugby i Norge

Norsk rugby historie er ikke lang, det startet så smått opp i 2006 i Sarpsborg. Det tok enda to år til før Rugby League Norge ble etablert og man startet med noen få kamper. Det var jo ikke mange lagene i landet på den tiden. Men sakte har sporten vokst noe men er fortsatt en ganske liten sport her i landet.