Sport og penger

Det er vel kanskje et bevis på at det er mye penger på spill i slike sammenhenger når sports utøvere nektes å ha sponsorer slik eller slik. Og det krangles nesten offentlig i en del sammenhenger om nettopp dette nå om dagen i skisporten. Der er det forberedelser til neste sesong og det er aktuelt å signere avtaler med de utøverne som skal være med i brutto troppen for neste sesong. Men alt av sponsoravtaler som er gjort på privat grunnlag må avsluttes er kravet fra skiforbundet. Tidligere er det blitt gjort unntak i enkelte tilfeller, men de er det helt slutt på nå fra i år har Skiforbundet uttalt.

Northug

Det var mye diskusjoner og frem og tilbake når Northug signert en privat sponsoravtale med Coop for noen sesonger tilbake. Men han fikk nå den avtalen og har selvfølgelig ha mye glede av den. Landslaget ble jo også sponset av Coop helt frem til nå. Men bare for kort tid siden kom meldingen om at NorgesGruppen tok over som hovedsponsor fra neste sesong.  Det medfører veldig mye for Northug som da heller ikke får ha Coop som sin private sponsor. Ei heller Redbull avtalen som han har hatt privat i snart ti år!

Red Bull

Red Bull har avtaler med flere skiløpere på privat basis. En av de er Heidi Weng som også har hatt avtale med dem i flere sesonger.

Landslaget

At landslaget trenger penger er det ingen tvil om selvfølgelig og at de trenger sponsorer er det heller ingen tvil om. Utøvere skal fraktes rundt omkring til de forskjellige ski rennene i verden. Og de som jobber heltid for forbundet for å ta vare på alle saker og ting rundt landslag og idretten generelt skal ha lønn. Trenere, smørere, utstyr, ledere og ja jeg vet ikke alle som skal ha penger i en slik sammenheng. Jeg har aldri vært utøver selv – i hvert fall ikke på et slikt nivå som landslaget.

Men jeg forstår jo veldig lett at det er mye penger som skal forvaltes og de trenger menge og store og gode sponsorer. Men at ikke enkeltutøvere kan ha sine egne sponsorer også er jeg litt tvilende til. Det ville jo gitt den utøvere enda bedre økonomi og kanskje på den måten enda bedre forhold på enkelte ting dersom sponsormidlene brukes på riktig måte. Men de har vel kanskje avtaler med leverandører at alt utstyr som trengs leveres som sponsorutstyr? De kunne vel ha justert avtalen med den aktuelle utøveren på noen måte slik at dersom de skulle ha egne sponsorer så måtte de også bidra på noen måte overfor landslaget og skiforbundet. Kanskje betale en prosent sats av sine utgifter selv eller noe i den stilen. Her er det rom for mang løsninger.

Men det kan jo også være at det er krav fra sponsorene at de ikke skal ha private sponsorer. Selv om jeg kan ikke helt forstå det da det jo er en hel mengde sponsorer som er med å sponsor de forskjellige landslagene Norge har. Både i vinter og sommer idretter gjelder det samme selvfølgelig!