Årets høydepunkt

Super Bowl

Det absolutt største sports arrangement som vises på TV hvert eneste år. Et arrangement som sendes til millioner av mennesker verden rundt. Totalt er det over 100 millioner seere som ser dette. Jepp – det er selvfølgelig Superbowl jeg snakker om denne gangen. Super Bowl 51 trakk sammenlagt til seg nærmere 170 millioner seere, men et snitt på rundt 112 millioner gjennom hele sendingen.

Dersom du ikke helt vet hva Super Bowl er for noe, så er det finalen i National Football League (NFL) i USA. Årets utgave var den 51. utgaven og den aller første utgaven ble arrangert i januar 1967.

Årets høydepunkt

Årets høydepunkt
Årets høydepunkt

Denne kampen og høydepunktet i amerikansk fotball oppstod etter en sammenslåing og overenskomst mellom to konkurrerende ligaer, NFL og American Football League (AFL). I overenskomsten besluttet de at de vinnerne i de to forskjellige ligaene skulle møtes til en AFL-NFL World Championship Game. Dette skulle vare frem til sammenslåingen av de to ligaen var funnet sted. Etter sammenslåingen ble de to ligaene forvandlet til to «conference» som vi i dag kjenner som National Football Conference (NFC) sammen med American Football Conference (AFC). I dag er det NFC som leder med 27 seiere mot 24 for AFC. Og det laget som har flest seiere er Pittsburg Stealers med sine seks seier i Super Bowl. Tett fulgt av årets vinnere – New England Patriots – som med sin seier i år kom opp i fem seiere totalt. Patriots er for øvrig det laget som har spilt flest finaler, med de har vunnet bare halvparten av finalene de har spilt seg frem til. Altså har de spilt 10 Super Bowl finaler.

Størst og nest størst

Selv om Super Bowl finaledagen ikke er en nasjonal helligdag, så anser majoriteten av den amerikanske befolkningen at det er en helligdag. Dagen går under navnet Super Bowl Sunday og dagen er den nest største dagen i løpet av året når det kommer til mat. Det er kun deres spesielle Thanks Giving som er større.

Når det gjelder TV sendingen av fra Super Bowl, så er det absolutt det største programmet i USA – ikke noe annet program er i nærheten engang når det kommer til antall TV seere. I år var gjennomsnittet TV tittere på 112 millioner, mens rekorden ble satt i 2015 med cirka 114,5 seere i gjennomsnitt gjennom hele programmet. De sju største programmene gjennom tidene i USA’s TV historie er alle Super Bowl programmer. Takket være disse enorme seer mengdene er dette en reklameplass som alle verdens firmaer gjerne vil reklamere på. Men det koster «flesk». I årets utgave – Super Bowl 51 – kostet 30 sekunders reklame rundt 5 millioner dollar eller opp imot 45 millioner kroner.

Pausen

I tillegg til selve finalen er det pausen og underholdningen som også trekker mange seere. Hvert eneste år er det mer spektakulært enn det forrige året. Og flere og større artister hvert eneste år. I løpet av de årene som har gått har vi fått se artister som Beyoncé, Prince, Madonna, Michael Jackson, The Rolling Stones, The Who og Whitney Houston opptre. Og hvem klarer vel å glemme uhellet som skjedde med Janet Jackson når hun opptrådte i pausen av Super Bowl XXXVIII sammen med Justin Timberlake og hun blottet sitt ene bryst foran millioner av TV seere.