Sykkel og hockey

Sport sport sport. Det er sport hele året, men nå er det snart klart for to virkelige store arrangement for året. Giro D’Italia for proff syklistene, og Verdensmesterskapet i Ishockey 2018. Begge deler skal bli meget spennende å følge. I sykkel har jeg dessverre ikke full oversikt over hvem av de norske rytterne som skal sykle, men i ishockey vet jeg med sikkerhet at Norge skal spille sin åpningskamp 5. Mai i Herning i Danmark. Danmark skal arrangere ishockey VM for første gang i historien.

Giro D’Italia

Giro D’Italia
Giro D’Italia

Den fjerde Mai 2018 vil bli en historisk dag for giroen. Da er det nemlig første gang en Grand Tour i sykkel starter utenfor Europa. Den 101. utgaven av giroen skal nemlig starte i Jerusalem og rytterne skal sykle tre etapper i Israel før ferden går tilbake til Italia. Som nesten alltid starter en Grand Tour med en prolog eller en tempoetappe – så også denne utgaven av Giroen. Den går i Jerusalem by. De to neste etappene er spurternes etapper. Og første mandagen av giroen er hviledag og transport dag fra Israel og til Sicilia. Der kommer et par kuperte etapper før klatrerne skal teste hverandre. Sjette etappe avsluttes på toppen av Etna, og mot slutten av den første hele uken kommer to fjelltopp avslutninger. Mot slutten av den andre hele uken skal de opp Monte Zoncolan som er tilbake etter å ha vært utenfor giroen noen få år. Etter Zoncolan kommer enda flere klatre-etapper, før det kommer flere spurt etapper og en ny tempoetappe. Årets ritt skal igjen avsluttes i Italias hovedstad Roma. Den siste finpussen på hvem som skal sykle Giro D’Italia er vel i ferd med å bli tatt i disse dager. Jeg finner at Vegard Stake Laengen skal sykle giroen i år, men jeg klarer ikke å finne noen bekreftelse på dette. Men det er enda noen som kjemper om de siste plassene på sine respektive lag. Blant annet August Jensen og Sondre Holst Enger. Begge sykler for ICA (Israel Cycling Academy). De kjemper om fire ledige plasser på laget blant totalt ni ryttere.

Ishockey VM

Samme dagen som Giroen starter spilles også åpningskampene av årets verdensmesterskap i Ishockey. Det skal i år kjempes i to forskjellige ishaller i Danmark, Herning og København. Dette er første gang i historien at ishockeyens VM arrangeres i Danmark. De vant avstemningen i konkurranse med Latvia.

Norge skal spille sin åpningskamp i Herning dagen etter, mot nettopp Latvia. Totalt skal Norge spille 7 kamper i den innledende runden, før vi vet om de går til sluttspillet. Norge skal møte annet enn Latvia – Danmark, Canada, Finland, USA, Tyskland og Sør-Korea. DE fire beste lagene fra gruppe B (Norges gruppe) går videre til sluttspill. I gruppe A spiller Sverige, Russland, Tsjekkia, Sveits, Hviterussland, Slovakia, Østerrike og Frankrike.

Regjerende mestere er Sverige. De slo Canada i finalen i fjor i Köln i Tyskland. Russland endte på bronseplassen, mens Finland endte på plassen uten for medalje. Norge kom ikke til sluttspillet i 2018 da de kun fikk åtte poeng i de innledende kampene. Fjerdeplassen hadde 11 poeng.