Sykkelritt i vakker norsk natur – Medisin og terapi I

Det finnes mange forskjellige årsaker til at folk trimmer, og vil holde seg i form. Selv sykler jeg rett og slett fordi jeg synes det er morsomt, og det at det har en helsemessig gevinst – ja det tar jeg som en ren bonus. Jeg tror nok mange tenker og motiverer seg på samme måte som meg, og uansett er det mest viktige å ha det morsomt i et fellesskap – som jo et sykkelritt og eventuelt en sykkelklubb representerer. Men nå skal vi stifte bekjentskap med et flott norsk sykkelritt, men også med en spesiell syklist – som har langt flere motiver for å sykle enn det du og jeg har.

Tidligere narkoman som brukte 5 gram amfetamin daglig.

Sommeren 2016 syklet Jan Idar Ratama rittet «Jotunheimen Rundt» Dette i seg selv er det jo mange som har gjort før han, men vi snakker her om en eksnarkoman som bare kort tid før rittet – var døden nær. Som han også selv sier, så ville han ikke trodd på de som hadde sagt noe slikt til han året før han tråkket seg gjennom fjellene. Rittet er på hele 430 kilometer, og med adskillige høydemeter som en bonus. Flott natur får man også med seg på kjøpet, det er kanskje årsaken til at mange klarer å holde motivasjonen oppe også.

Startet i ung alder

Allerede som 16-åring startet han med stoff og rus, han havnet rett og slett i et dårlig miljø etter en flytting. Når han var 20 år, hadde han allerede startet med sprøyter. Det at han har tatt mange dårlige valg i livet sitt, klandrer han ingen andre enn seg selv for.

Ville ut av det

Etter 16 dommer og et ukjent antall soninger, ville den nå 44 år gamle mannen ut av rusmiljøet. Kroppen har fått merke mange års misbruk, og han visste det bare gikk en vei – om han ikke la om kursen.

Bestemte seg i fengselet

Etter mange opphold i fengsel på juleaften, bestemte han seg julen 2015 for at dette var hans siste jul innenfor murene. Man kan på mange måter si, at dette var vendepunktet for han.

Bestemte seg i fengselet

Spinning timer i fengselet

Det var slik han startet med å få interesse for sykling, ved at han meldte seg på spinning mens han satt inne siste gang. Etter mange år med rus, så var ikke kroppen akkurat i veldig bra form. Det å bli sliten som en følge av fysisk aktivitet, var ikke noe han hadde kjent på mange år – hjertebank fikk han stort sett bare når han tidligere tok sine doser med amfetamin. Han mistet ikke interessen eller motivasjonen for spinningen, snarere tvert imot. Han ville bygge opp kroppen sin så godt som mulig, og kjenne at den igjen kunne fungere og bli sterk.

Forespørsel om sykkelrittet «Jotunheimen Rundt»

I løpet av vinteren inne i fengsel, fikk han spørsmål fra en som kom på besøk – vil du være med å sykle sykkelritt til sommeren? Han trengte ikke noen betenkningstid, men svarte der og da – ja dette er noe jeg vil, dette skal jeg jammen meg klare. Det er ganske så imponerende i seg selv, at en rusmisbruker etter noen måneder med spinning – takker ja til godt over 40 mil i fjellene. Jeg skal skrive mer om hvordan det gikk med Jan Idar Ratama, i min neste artikkel på denne siden.