Verdens eldste sporter – del 3

Gymnastikk / Turn

Gymnastikken eller turn kommer original fra det urgamle Grekenland. I begynnelsen var det brukt som en metode for trening i det militære, men som sport er det ikke kjent fra disse urgamle tidene.

Så langt man har funnet spor så kommer den moderne gymnastiken fra sent på 1800 tallet. Da har man funnet bevis på fysiske trenere fra Tyskland som har utviklet og benyttet apparater i treningen av gutter. Senere ble det sports arrangement og det utviklet seg meget raskt over hele Europa og Verden.

Det internasjonale forbundet for gymnastikk ble etablert I 1891 og i 1896 sporten presentert på flere arrangementer bade for men og kvinner.

Norges eldste turnforening finner vi i Oslo – Christiania Turnforening og den ble etablert allerede i 1855. Turn har vært OL øvelse siden 1896.

Football / Soccer

Football / Soccer
Football / Soccer

Flere varianter av fotball har blitt silt siden mange år før vår tidsregning. Det er uenighet om hvor langt tilbake den egentlig går. I middelalderen finner man mye som spilles med ball rundt i Europa, og noen av de minner mye om dagens fotball på enkelte områder. Et spill de kalte «mob football» ble spilt i England i det 10. århundre, men der var det ubegrenset mulighet for antall spillere for hvert lag. En fotball liknende sport ble stadig spilt rundt i Europa og spesielt i England. Og det var der dagens moderne fotball først utviklet seg når det ble spilt rundt på skolene i England.

Sheffield FC er den eldste profesjonelle fotball klubben som fortsatt er i full virksomhet. Klubben har historie tilbake til 1857. Snart etter at denne klubben ble dannes ble moderne fotball regler introdusert og den første profesjonelle cup konkurransen – i dag kjent som FA cupen – startet.

Dagens fotball er det umulig å beskrive bare med noen tekstlinjer. Alle som bryr seg om sporten kjenner jo til forskjellene fra den lokale fotballen til amatør og de profesjonelle ligaene rundt omkring i verden.

Hurling

Hurling er en ukjent sport i Norge, men det er nasjonalsporten i Irland. Jeg vet ikke engang om den har et annet navn dersom det i det hele tatt finnes noen i Norge som utøver denne sporten.

Sporten sies å ha blitt spilt i over 3000 år i Irland, og det gjør sporten til en av verdens absolutt eldste sporter. Sporten er et lagspill med 15 spillere på hvert lag. Ballen (en liten lærball) som kalles «sliotar» føres fremover med en kølle som kalles «Hurley». Poenget er å score på motstanderens mål med denne «hurley’en». Det er også tillatt å røre ballen med hendene etter spesielle regler. I motsetning til mange andre gamle sporter så finnes det god dokumentasjon på at denne sporten faktisk er så gammel uten tvil.