Løping og lengdehopp

Verdens eldste sporter

Har du noen gang spekulert i hvilken sport som regnes som den eldste sporten i verden? Det er jo så mange sporter der ute – både kjente og ukjente. Her skal jeg forsøke å gjengi noen av de som er regnet som de eldste sportene i verden.

Wrestling

Som prostitusjon er det eldste yrket i verden, så er bryting den sporten som regnes som det eldste i verden. Bryting har man funnet spor av langt tilbake, som kan benyttes som bevis på at sporten er så gammel. Mens andre sporter bare sies at de er så gamle uten at det foreligger noen form for bevis. Her er noen detaljer fra historien og bryting.

Et lite dokument “fragment av papyrus”, som angivelig skal være fra helt tilbake mellom 100 og 200 A.D som viser instruksjoner om hvordan man kjemper. Teksten er på gresk språk og ordet “pleckson” benyttes flere ganger og som har blitt oversatt med “kjempe det ut” på engelsk. Dokumentet ble oppdaget tilbake i 1800 i Egypt.

Dette er ikke det eneste beviset som er funnet. Det er flere dokumenter fra forskjellige tider, men dette som er nevnt over er absolutt det eldste som er funnet. Og med det så er det liten tvil om at bryting er den absolutt eldste sporten som er kjent og som fortsatt praktiseres. Sporten har utviklet seg opp gjennom århundrene. Men det var først etter 1830 en gang at profesjonell bryting fant sted. Først i Paris i Frankrike.

I dag er bryting ikke bare en olympisk idrett, men har utviklet seg i flere retninger og er til og med yrkeskarriere for enkelte utøvere. Sporten er meget populær verden over og er kommer langt opp på en liste over de mest populære sportene i verden.

Løping og lengdehopp

Løping og lengdehopp

Løping er verdens mest tilgjengelige sport og det har alltid vært slik og er det enda. Og det er vel ingen stor overraskelse at det er løping sammen med brytingen som er verdens to eldste sporter. Her er noen historiske punkter om sporten:

Den eldste registrerte sporten.Løping var den eneste sporten som har eksistert og er registrert tilbake til det første kjente OL som ble arrangert i Athen. Konkurranser i mer moderne tid er registrert tilbake til 1829. Løping er benyttet i forskjellige varianter. Sprint, vanlig løping, maraton, hekkeløp, lengehopping osv.

Spyd og diskos kasting

En veldig interessant sport som fortsatt er svært populær i moderne sammenhenger. Spydkasting er en friidrett som første gang ble registrert i et av de veldig tidlige OL. Det finnes også informasjon som viser overgangen fra gamle tider til det vi kjenner som dagens spydkasting. Hele poenget med spydkastingen er å kaste lengst mulig med spydet.

I 1870 er det polakkene som tar med seg spydkastingen til Tyskland og til Sverige og introduserer sporten der. Og de neste tiårene er det er årlig nasjonal begivenhet i Sverige og Finland med konkurranser i spydkasting. Ikke rart kanskje at Skandinaver har hevdet seg så mye i denne sporten etter dette. 50 % av alle medaljene i moderne OL har gått til utøvere fra Danmark, Sverige, Finland og Norge. En variant av sporten er diskoskasting. Kast uten tilløp og kast med tilløp er også kjente varianter. Sporten kom med i moderne OL i 1906 for herrer og 1932 for kvinner.