volleyball

Volleyball

Det og kunne drive med sport og idrett har en god helsebringende effekt på oss mennesker, vi trenger å få rørt en del på kroppen daglig. Med alle de forskjellige varianter som er innen idretten i dag finner man garantert en idrettsvariant som passer for en selv uavhengig av kropps størrelsen. Enkelte idrettsgrener krever en veldig god fysisk form men det er også mange grener som passer fint for de som da ikke er så spreke, volleyball er en av disse idrettsgrenen.

Mannen bak volleyballen

På slutten av 1800 tallet så W G Morgan at hans elever tilknyttet YMCA colleget trengte mere fysisk trening, han måtte da tenke på en variant som passet for alle elevene hans. Han blandet reglene i fra spill som håndball, basketball og tennis med en liten egen vri og startet opp spillet Mintonette som vi i dag kjenner som volleyball. YMCA er en kristen organisasjon som hadde flere skoler i Amerika, spillet ble raskt tatt opp av de andre skolene i organisasjonen.

Regelverket var i starten en litt mere enklere i starten, men med årene foretok man flere justeringer i regelverket etter hvert som spillet spredte seg og ble også tilpasset aldersgrupper og ett eget regelverk for kvinnene. I dag er regelverket ganske likt for alle innen volleyballen, det er omtrent bare netthøyden som er satt forskjellig. Ballen som de brukte i starten var en ganske tung og stor ball, man så behovet for å lage en lettere og mere brukbar ball, Morgan fikk da kontakt med en lokal produsent av sports utstyr til å få til den nye ballen.

Spredningen

volleyball
Volleyball

I de første årene ble volleyballen bare spilt i Amerika, det ble Canada som ble nestemann som tok opp dette spillet. Det spredte seg ganske fort videre derifra til å gjelde det meste av sør, mellom og Nord Amerika og ble ett populært spill spesielt for de unge og ungdommene. Volleyballen kom til Europa under den første verdenskrigen av de Amerikanske soldatene som var utplassert rundt omkring i Europa. Det hadde blitt sendt over mange tusen volleyballer til soldatene som benyttet noe av fritiden til å spille, dette ble jo lagt merke til av de lokale folkene som sakte men sikkert også begynte men dette ballspillet.

I 1928 startet man opp The United States Volleyball Assosiasjon da man så behovet for å få ballspillet under ett ordentlig organisert styre. Spillet hadde jo blitt utrolig populært over der på den tiden. Nesten 20 år senere startet man så opp med den internasjonale organisasjonen Federation Internationale de Volleyball som fikk sitt hovedkvarter i Sveits i byen Lausanne. I 1964 var spillet blitt så stort på verdensbasis at man satte inn spillet i OL programmet for både menn og kvinner.

Noen varianter

Volleyballen har jo også fått flere lokale varianter av spillet, det er da gjerne den lokale situasjonen som starter opp disse variantene. Den som er størst ved siden av den vanlige volleyballen er strandvolley, så har man fått varianter som snø volleyball og vann volleyball samt ganske mange flere som har kommet til.