Zumba

Zumba

Alle vet vi at trening og fysisk aktivitet er godt for kroppen. Jeg vil gå lengre og si at det er godt både for kroppen og sinnet. Så er det slik at vi er ikke alle like motiverte, og dørstokkmila kan være svært lang og vanskelig i enkelte perioder. Ikke alle er vi så lystne på å dra på oss masse klær eller utstyr, og ikke alle har mulighet til å forlate hjemmet for å dra på treningssenter eller ned i svømmehallen.

Det smarte uhellet

Zumba er dans til latinske rytmer utviklet til å bli en morsom treningsform. Ikke nok med at dans i seg selv er fysisk aktivitet, men Zumba gjorde det utholdende, eksplosivt, sensuelt og ikke minst morsomt. Den smarte hjernen bak ideen var colombianske Alberto Perez, og det hele startet egentlig ved et uhell. Beto, som han liker å kalle seg var på slutten av 90-tallet en aerobic instruktør og danser. Til en av sine aerobicstimer hadde han glemt å ta med seg musikken han vanligvis brukte. I sekken sin hadde han derimot noen kassetter med latinsk musikk, salsa og merengue, og han improviserte med å bruke disse rytmene til timen, og dermed hadde zumba sett dagens lys. Zumba er i dag et dans og treningsprogram som mikser ulike dansestiler med hovedvekt på latinske rytmer. Treningen er morsom, resulterer i høy fettforbrenning og over 12 millioner mennesker hvert år drar på zumbatrening. I tillegg til disse, er det uvisst hvor mange millioner som danser hjemme i sin egen stue etter instruks fra cd-rom som varemerket zumba har gitt ut.  Alt etter egen innsats kan du forbrenne mellom 300 og 900 kalorier i løpet av en time med zumba.

Zumba er et beskyttet varemerke, noe som betyr at det er strenge regler for instruktører. For å bli zumbainstruktør må man delta på treningskurs i regi av varemerket. Videre er det ikke lov å kalle en treningstime for zumba, dersom instruktøren ikke er godkjent. Dette har ført til at rundt om i landet dukket det opp treningstimer som har blitt kalt alt fra Dansemix, til Fit-Dance, Dance Aerobic og andre ulike former for dansetrening. Disse timene baserer seg ofte også på latinske rytmer og dansestiler. 

Zumba i dag

Zumba i dag

Zumba har videreutviklet danseprogrammet i ulike retninger for å være tilpasset alle og enhver, uansett form, alder eller koordinasjonsevner.  Aqua Zumba er som navnet tilsier, zumba i bassenget. Trening i vann gir mindre slitasjerisiko for ledd, og er dermed perfekt dersom man har vondt i kne eller andre steder, og dermed ikke klarer vanlig dansetime. Zumba Sentao tar i bruk en stol, for å få god trening av kjernemusklene. Zumba Gold er tilpasset eldre voksne og er timer med mindre intensitet. Zumba Kids er for barn spesielt i alderen 7-11 år, og Zumbini er et tilbud for barn 0-4 år. Zumba Step og Zumba Toning er utviklet for de som ønsker enten mer intensitet i treningen, eller fokus på å definere muskler. Kort sagt så fins det et alternativ innenfor zumba til absolutt alle som er glad i dans som treningsform.